Databuss standarder

I2C databuss

Databuss har helt siden mikroprosessoren ble oppfunnet blitt brukt til å kommunisere mellom to eller flere enheter. Det finnes idag et enormt utvalg av databusser. Noen er nye noen er gamle noen er helt utdaterte og noen er fortsatt i bruk selv og de har eksistert i flere 10 år.

Databuss – Ikke bare data

Man har lett for å tenke data og pc når man hører ordet databuss. Selv om både USB, SATA, PCI, DVI, HDMI, Nettverk, WiFi osv er databusser er det også så mye mer. Databuss brukes i alt som kontrolleres av mikroprosessor eller mikrokontroller det vil si 99% av all elektronikk i dag.

To databuss hovedgrupper

Man kan dele databussen inn i to hovedgrupper. De som er beregnet for å frakte store mengder data. Alle de databussene som er nevnt over kommer i den kategorien. Så er det kontroll og kommunikasjons bussene disse brukes for å slå på og av,kontrollere, hente ut data fra interne sensorer og sende data til display og lignende. Altså all kommunikasjon som får ting til å virke uavhengig av om det er en pc eller annen elektronikk.

I2C – den gode gamle

Allerede i 1982 lanserte Philips IIC standarden. Navnet ble raskt forkortet til til I2C som nerd kan man jo ikke skrive flere bokstaver enn nødvendig. Det er i teorien ingen max hastighet på I2C bussen men første lanseringen var standarden satt til 100kb/s. Siden har det kommet revisjoner som tillater hastighet opptil 5Mb/s. Mange komponenter støtter fortsatt kun den originale standarden. Dette fordi det er ganske så overkill å kan lese/skrive 5000000 b/s hvis man aldri har behov for mer enn 10 b/s for å styre en enhet.

I2C databuss spesifikasjoner

I2C bruker en datalinje SDA og en klokkelinje SCL og er derfor veldig enkel både å konstruere og sette opp. Støste ulempen er at kommunikasjon er kun halv duplex (en retning av gangen). Den store fordelen er at et stort antall komponenter kan kommunisere på samme buss.

UM10204

[advps-slideshow optset=»15″]

SPI databuss spesifikafjoner

SPI eller synchronous serial communication brukes om det er behov for høyere overføringshastighet. Med støtte for full duplex (overføring i begge retninger samtidig) er SPI bereget på kommunikasjon mellom to enheter. SPI bruker to datalinjer og en klokkelinje. Skal man kommunisere med flere enheter kan det gjøres men bussen må utvides med flere linjer. Dette kalles slave select (ss). SPI ble utviklet av Motorola på slutten av 80 tallet.

spi

Seriell RS232

RS232 er ikke noe annet enn en ordinær com port på en pc. Denne protokollen daterer helt tilbake til 60 tallet og telekommunikasjon. Den var hovedmetoden for å kommunisere til og fra pc frem til 90 tallet. RS-422, RS-485 er oppdaterte versjoner av denne protokollen men er lite i bruk. Idag brukes RS232 som programmering, overvåking og styring. 

P_ch16

CanBus

Canbus er en kommunikasjon bus som brukes mellom enheter spesielt i bil. Det er et peer-to-peer (P2P) nettverk, som betyr at det ikke eksisterer noen sentral som mottar alle signalene men at alle data går direkte mellom alle enhetene. CanBus Består av to signaler CAN HI og CAN LOW. Dette er diffrensierte signaler som under trykker støy ekstremt effektivt.

sloa101b

Høyhastighets databusser

Høyhastighets databusser er beregnet for og brukes til å overføre store mengder data. Disse er vesentlig mer kompliserte for å kan bære mer data.  Dette er databusser som nettverk, USB, HDMI osv.

Du finner oss på Facebook, Google+, Twitter og Linkedin