Tandberg platespiller som virkelig får frem godlyden.

Riktig kobling av platespilleren

Mange har hentet frem en godt gjemt platespiller og platesamling ofte samme med en eldre forsterker. For enkelte blir dessverre gleden kortvarig fordi man opplever støy og brum som ødelegger opplevelsen. Eller at man nesten ikke får lyd. Hvorfor skje dette? og hvordan ordner man problemet?

RIAA

RIAA (Recording Industry Association of America) er en standard for å forsterke opp signalet fra pickupen på en platespiller. Dette trengs fordi signalet fra en magnetisk pickup er veldig svakt. Eldre forsterkere med platespiller inngang har RIAA trinn byd inn i forsterkeren. Nye platespillere som selges i dag har ofte RIAA trinn bygd inn i plate spilleren.

Når man kobler sammen platespilleren og forsterkeren så er det derfor viktig å vite om platespillere har eget RIAA trinn eller ikke.

  • Har platespilleren innebygd RIAA så skal den koples til CD, TAPE, AUX inngang ikke PHONO.
  • Har platespilleren ikke innebygd RIAA så skal den koples PHONO.
  • Har platespilleren ikke innebygd RIAA og forsterkeren ikke har PHONO inngang trenger du et eksternt RIAA trinn.

Hva skjer om jeg kobler feil?

Dette er svart lave lydsignaler man vil svært sjelden ødelegge noe ved å koble feil. Men lydsignalene vil forvrenges eller forsvinne.

Her er de mest vanlige feilene og årsaken:

ProblemÅrsakLøsning
Veldig lav lydMangler RIAA trinnBruk Phono inngangen eller eksternt RIAA trinn
Forvrenging av lydenBåde Forsterker og Platespiller har RIAA trinnBruk CD, TAPE eller AUX inngang
Brum 50HzManglende jordingPlatespiller krever egen jording mellom spiller og RIAA
Brum 50Hz selv med jordingFeil jording eller kraftig forstyrrelse fra nettkabel Sjekk at jordingen er korrekt og at signalkablene ikke går sammen med strømkablene
50Hz Brum selv om all jording er koblet sammenJordingsloopGalvanisk skille for å hindre at forskjellige jordingspotensialer kobles sammen.

Hva er jording og hvorfor.

Når man snakker om jording i forbindelse med signalet til en platespiller så er ikke det nødvendigvis det samme som jordingen i stikkontakten. Det er faktisk uhyre sjelden at disse to jordingene er koblet sammen. Ofte kan det være en kilde til støy om disse er koblet sammen.

For en platespiller så er jording en ekstra ledning som går mellom sjassiet på forsterkeren og platespilleren for å utligne spenning forskjeller forårsaket av elektromagnetisk stråling i rommet. Uten jording kabelen vil denne utligningen ha skjedd via signalkabelen og det har skapt støy.

Hvor trenger man jording?

Mellom platespilleren og forsterkeren er funksjonen til jordingen kun skjerming av signalet for å hindre støy. Siden signalnivået fra pickupen er så lavt så er det mer spesifikt mellom platespilleren og RIAA trinnet man trenger jording. Har man en platespiller med innebygd RIAA så er jording forbindelsen tatt hånd om internt i platespilleren og man trenger ikke tenke på det. Ellers skal jordingen gå fra jordingspunket på platespilleren til jordingspunket på forsterkeren. Om du bruker et eget RIAA trinn skal jordingen gå til jordingspunket på RIAA trinne og ikke til forsterkeren. Jordingspunket er generelt bare en skruterminal direkte i sjassiet.

Jordingen mellom platespilleren og forsterkeren har altså ikke samme funksjon som jordingen i strømkontakten og er generelt to forskjellige ting. I strømnettet har jording en sikkerhetsfunksjon for å hindre bla støt ved feil. Det kan være mye støy på jording forbindelsen i strømnettet så å koble denne direkte sammen med jordingen som skal skjerme for signalet er sjelden en god ide.

Jordingsloop

Jording ønsker man at skal komme fra et punkt og aldri kobles sammen igjen etter det. Kobler man sammen jording som er distribuert fra flere punkter så oppstår det man kaller jordingsloop og det kan begynne å gå strøm i jordingskretsen. Det er noe som kan føre til alle mulige rare feil og problemer. Eksempel på forskjellige jordinger er to forskjellige strømkuser, virtuell jord på dobbelt isolert apparat, kabeltv og telefon/internett.

Veien rundt jordingslooper er galvaniske skiller som man setter på de signalene som skaper problemer. Galvaniske skiller finnes for antennekabler, nettverkskabler og signalkabler.

Jeg sliter fortsatt med brom og støy

Platespillere og eldre forsterkere er fra en til før alt ble elektrisk og trådløst. Det er idag ekstremt mye EMS (elektro-magnetisk stråling) rundt oss og alt teknisk utstyr. Dagens utstyr er bygd for å takle dette på en god måte med bedre skjerming og støydemping. For 50-70 år siden var ikke dette et så stort problem at man trengte å tenke på det ved konstruksjon. Derfor er eldre utstyr vesentlig mer sensitiv på hvordan de plasseres og kobles i forhold til støy. Prøv å hold god avstand mellom apparatene. Bruk også så korte kabler som mulig. Sørg for at det er god avstand mellom signalkabler og strømkabler (inkludert annet strømkrevende utstyr).