Har du kontroll på strømforsyningen?

Strømforsyningen er viktig i PC'n din

For de fleste er ikke strømforsyningen (PSU-en) den mest sexy tingen å snakke om. Det er sjelden noen spesielle funksjoner, og designet ender ofte opp med å bli skjult når PC-en er bygget. Det er også de færreste som vet noe om de mange spesifikasjonene som blir oppgitt.
Det enkleste å se etter er derfor effekt (Watt) og 80PLUS-sertifiseringen, men dette er bare en del av bildet, og du kan lett jukse fra dette.

Produsent av strømforsyningen?

Selv om det tilsynelatende er mange produsenter av strømforsyninger, som f.eks. Cooler Master, Enermax og Corsair, så er det faktiske bildet er noe annerledes. De fleste strømforsyningene som selges er OEM (Det vil si produsert av en tredjepart). I stedet kommer vi over mindre kjente navn som Super Flower og CWT. Bare noen få i Europa markedsføres til produsenten selv. Dette gjelder Seasonic FSP Fortron og HEC compucase bak Cougar Gaming.

Resten av de kjente merkene får sine PSU-er produsert på forskjellige fabrikker som OEM. Dette betyr også at produsenten kan variere når du kjøper en PSU fra Fractal eller Corsair. Derfor kan det være vanskeligere å si noe om den generelle kvaliteten fra en strømforsyning fra disse merkene.

Strømforsyning med varemerket 80PLUS

varemerke 80PLUS

80PLUS er et registrert varemerke som dekker et frivillig program der PSU-er er sertifisert basert på hvor effektiv strømforsyningen er til å konvertere AC-strømmen du sender til DC-strømmen du trekker ut. Denne effektiviteten er størst rundt 50% belastning. Så det er i det minste tap i en 600Watt PSU med omtrent 300 watt belastning. For 80PLUS-sertifiserte PSU-er varierer denne virkningsgraden med maksimalt 4% mellom 20 og 100 watt.

Det er fem trinn til 80PLUS-sertifiseringen White, Bronze, Silver, Gold Platinum og Titanium. Forskjellen i effektivitet mellom hvitt og titan er opptil 12%, men forskjellen mellom gull og titan er opptil 5%. I seg selv sier ikke denne effektiviteten hvor god strømforsyningen er, men ofte er et gull bedre enn en hvit ettersom bedre komponenter har blitt brukt for å oppnå denne økte effektiviteten.
Siden den økte effektiviteten også gir mindre varmetap, er det mindre behov for kjøling.

Strømforsyningen kan ha god effektivitet selv om den ikke er sertifisert, men de fleste velger å betale for sertifiseringen, da det er en god salgsargument.

Kvalitet

Hvis du vil se nærmere på kvaliteten på PSUs konvertering av strøm fra AC til DC, så må du se på ting som PSUs Ripple. Ripple er svingningen i spenning som oppstår på DC siden på grunn av blant annet belastning . Dette er imidlertid ikke noe du kan lese ut av spesifikasjonene, så her må du gå etter testene som er gjort. Det er også stabilitet på de enkelte linjene, men igjen her må du se etter tester. Generelt så er det mer rippel på billige strømforsyninger og jo nærmere maks effekten på strømforsyningen du kommer. I ekstreme tilfeller kan rippel føre til ustabilitet ved høy belastning.

Multi rail eller single rail.

Noen PSU-er har 12V-linjen delt på mer enn en krets. Dette betyr å kunne komme i en situasjon der du ikke kan dra full nytte av en PSU, siden du kan støte på begrensninger på den individuelle 12V-kretsen.

Modulære, semi modulære og sleeved

For 15 år siden var sleeved det primære valget for kablene. I dag velger man oftere svarte kabler siden disse er lettere å føre rundt og i veldig små kabinett. Sleeved kan påvirke luftsirkulasjonen. Det handler mest om preferanser i forhold til pris og kabinett.

Hvordan velger du den riktig strømforsyningen?

Men er denne kvalitetsforskjellen så merkbar på den enkelte PC? Hvis du ikke trenger å overklokke, er svaret ofte nei. Her er nøkkelelementene for en PSU med lav feilfrekvens som leverer nok strøm til å støtte datamaskinens maksimale belastning. En liten indikator kan være den valgte kondensatortypen, da besparelser her oftere forårsaker feil. Derfor vil PSUer med japanske kondensatorer ofte ha lavere feilprosent enn kinesisk laget basert på andre toleranser. Dette har også stor betydning for levetiden.

Med moderne PC-utstyr kan man sikkert velge en PSU fra et av merkene som er kjent for å tilby gode PSU-er. Det er heller ingenting i veien for å velge en billig PSU om pc’n er enkel og bruken er minimal. Moderne utstyr er mindre sårbare og PSU-ene er generelt mer stabile. Bare i ekstreme situasjoner kan man komme i trøbbel.

Mange kjøper også større PSU-er som er nødvendige. en i9 med 2080RTX går fint med 600Watt også med enkel overklokking og rom for utvidelse. Du må ofte gå inn i multi GPU-oppsett eller ekstrem overklokking før det er behov for veldig høye effekter. De siste årene har effektkravet til pc-komponenter blitt kraftig redusert. Dette gjør at man fint kan kjøre med mindre strømforsyning på moderne pc’r.

Ønsker du mer info så er det mare å tak kontakt med oss.

Del dette nå

Av Johan Helge Bogfjelldal

Johan Helge Bogfjelldal overtok Elektronikk-Service i år 2000 og eier og driver firmaet idag . Elektronikk-Service har lange tradisjoner som elektronikk og data verksted i Mosjøen. Verkstedet er i dag lokalisert i Sjøgata -Der vi møtes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.