bruk-og-kast-samfunnet til livs

Vil bruk-og-kast-samfunnet til livs

I 2014 kastet verdens forbrukere 42 millioner tonn elektronisk og elektrisk avfall. Nå har The Restart Project startet opplæring i fiksing og reparasjon.The Restart Project er en London-basert organisasjon og sosial bedrift som vil redusere elektronisk avfall og er start av antropolog Janet Gunter og forsker Ugo Vallauri. Begge har bakgrunn fra u-hjelp og ble inspirert av reparasjonskulturen i land som Kenya og Brasil. The Restart Project vokst til et internasjonalt nettverk som holder Restart-fester i åtte land. Driver også workshops for bedrifter. De støttes av blant andre Timberland Europe, Patagonia Europe og Lloyds Bank Social Entrepreneurs Programme.
Gon D’Anna pirker forsiktig i innmaten til sin smarttelefon med en pinsett. Han får hjelp av Ten Yen, selvlært elektronikkekspert, som viser hvordan operasjonen skal gjøres. Yen passer på at bitte små skruer havner på rett plass og at tynne kabler løsnes og frakobles slik at telefonen skal få ny skjerm uten varige mén.

En bærbar datamaskin, en flatskjerm og en badelampe åpnes og diagnostiseres. Skrujern, tenger og loddejern sendes rundt, og langs en vegg er det satt frem potetgull og pitabrød med dipp. Velkommen til Restart party i Brixton i London.

Verten er Janet Gunter, som sammen med kameraten Ugo Vallauri startet organisasjonen The Restart Project.

– Vi var begge frustrerte over bruk og kast- kulturen og høyt forbruk av elektronikk. Elektronikksøppel er et globalt problem, og hele 23 prosent av det som kastes i resirkuleringen her til lands, virker fremdeles eller kan repareres for en rimelig penge. Vi ville gjøre noe for å endre folks forhold til tingene sine, hjelpe dem til å forstå duppedittene bedre slik at de kan vare lenger.

Alt kan repareres

bruk-og-kast-samfunnet til livs
Vil bruk-og-kast-samfunnet til livs

Den første reparasjonsfesten foregikk på en pub for tre år siden, der Vallauri hjalp Gunter med å åpne hennes slitne laptop og skru på plass mer minne.

– En veldig enkel operasjon, men noe jeg og mange andre er redde for å gjøre selv. Sammen med andre fikk jeg selvtillit til å prøve, sier Gunter.

Gjør det selv. – Ingen kommer til å skape en bærekraftig fremtid for oss. Vi må gjøre det selv, sier Ugo Vallauri fra The Restart Project. Her hjelper han Paula Góes, som er oversetter fra Brasil, med å få liv i hennes døde smarttelefon.
Nå tar hun imot kveldens gjester.

Grasrotorganisasjonen har vokst til et uformelt nettverk som arrangerer Restart-fester­ i flere byer i Storbritannia og i åtte andre land, fra Italia til USA. I London kommer mellom­ 20 og 40 personer på festene, som holdes minst to ganger i måneden. Restart har også ledet workshops hos luksusvarehuset Selfridges­ og for selskaper som Deutsche Bank.

– Det er mye frustrasjon der ute, mange som er forbanna på tingene sine, sier Gunter.

 

Skjerm til iPad på lager

Skjerm til iPad på lager

Har du knust din iPad? Vi har nå fått inn skjermer og frontglass til iPad2, iPad3 og iPad4 på lager. Vi har både sort og […]

Del dette nå
DAB adapter til Tandberg på lager igen

DAB adapter til Tandberg på lager igen

Etter at vi har vært utsolgt en stund har vi nå fått inn et nytt parti med DAB adapter. Vi har nå to utgaver en […]

Del dette nå
iPhone 6s skjermer på lager

iPhone 6s skjermer på lager

Vi har nå fått inn skjermer til iPhone 6s på lager. Så hvis du har vært uheldig med din nyeste investering så kan vi bytte […]

Del dette nå
Vi oppgraderer din gamle slitne pc

Vi oppgraderer din gamle slitne pc

Vi oppgraderer din sliten stasjonær pc til dagens standard, til en brøkdel av prisen sammenlignet med ny.  Selv om dagens bærbare er greie til mange […]

Del dette nå
FM er nå stengt i Nordland -Kun DAB fra nå

FM er nå stengt i Nordland -Kun DAB fra nå

Den 11. Januar kl 11.11 ble FM nettet stengt i Nordland. Det er kun noen lokal radiokanaler som vil fortsette å sende på FM nettet […]

Del dette nå
Vi reparerer din TV

Vi reparerer din TV

Er du usikker på om det er lønnsomt å reparere. Eller har du skiftet tv og lurer på hva det koster å sette i sand […]

Del dette nå
Nye iPhone skjermer på lager. Opptil 30% rimeligere

Nye iPhone skjermer på lager. Opptil 30% rimeligere

Vi har fått inne et nytt parti med skjermer til iPhone 6 og 5s og kan derfor redusere prisene med opptil 30% på enkelte av […]

Del dette nå
Tandberg med DAB

Tandberg med DAB

Mandag ettermiddag tok den kjente programlederen turen til Bodø for å digitalisere en Sølvsuper radio fra 60-tallet. Til stede på seansen var representanter fra Digitalradio […]

Del dette nå

Vil bruk-og-kast-samfunnet til livs

Elektrisk og elektronisk avfall inneholder flere miljøgifter og er en økende utfordring på verdensbasis. Ifølge The Global E-waste Monitor, en rapport laget av FNs tankesmie United Nations University, kastet verdens befolkning hele 41,8 millioner tonn såkalt EE-avfall i 2014. Det tilsvarer en kø av 40 tonn tunge lastebiler fra New York til Tokyo og tilbake igjen – 23.000 kilometer.

Rapporten spår at søppelhaugen skal vokse til 50 millioner tonn i 2018 og melder at så langt resirkuleres kun rundt 15,5 prosent på dokumentert og kvalitetssikret vis.

I rapporten lå Norge på topp i Europa når det gjaldt kastet EE-avfall per person, med 28,4 kilo.

Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, interesseorgan for en bransje som omsatte for over 30 milliarder kroner i 2014, påpeker at disse tallene inkluderer et bredere spekter produkter enn det resten av Europa tar med i statistikken, så som ikt-utstyr i bedrifter, heiser og rulletrapper. Hun minner også om at Norge er på topp innen resirkulering.

– Ingen land har en så god ordning for innsamling av EE-avfall som Norge. Bransjen tar sitt ansvar gjennom sine egne returselskaper, som for eksempel Elretur, som hadde en gjenvinningsgrad på over 90 prosent i 2014, skriver hun i en epost til DN.

Ting som varer

Janet Gunter i London synes resirkulering er bra, men at reparasjon likevel er aller best.

– Resirkulering må ikke bli et påskudd for høyt forbruk. Mesteparten av karbonavtrykket fra et produkts livssyklus, kommer fra selve fremstillingen av produktet. Det mest miljøvennlige er å la tingene vare lengst mulig, så vi ikke trenger å erstatte dem så ofte, sier hun.

– Vi vil også lære folk å bruke produktene sine riktig, vite hvordan duppedittene faktisk virker og kunne alle funksjonene før de vurderer å oppgradere. Det er så mye elektronikk-hype. De nye Iphone 6s-variantene solgte hele 13 millioner eksemplarer i løpet av lanseringshelgen.

Inspirert

– The Restart Project er imponerende. De jobber på mange plan. Med festene skaper de lokale møtesteder, åpne for alle, der kunnskap deles og videreføres. Det er håndfast, praktisk og kan endre holdninger. Samtidig setter de i gang en større debatt rundt forbruk av elektronikk, og det trengs. Det at vi stadig oppgraderer duppedittene våre, er til nå blitt ansett som udelt positivt, men det har store etiske og miljømessige konsekvenser som bør problematiseres, sier hun.

Ler mer på therestartproject.org

[DISPLAY_ACURAX_ICONS]Du finner oss på Facebook, Google+, Twitter og Linkedin

 

Del dette nå