Webpage screenshot chrome utvidelse

Chrome-utvidelse spionerer på surfingen din

Appen heter «Webpage Screenshot» og er et verktøy som skal gjøre det enkelt og kjapt å ta skjembilder av Internett-sider. DN fant imidlertid ut at nettleserutvidelen inneholder skjult kildekode som henter inn opplysninger om brukerens surfevaner på Internett og sender dem videre.

Godt gjemt i Chrome-utvidelsen Print Screen – Webpage Screenshot

Spionasje-kildekoden finnes visstnok ikke i programmet til å begynne med, men hentes ned fra Internett etter at applikasjonen er installert i nettleseren, og aktiveres ikke før det har gått en ukes tid. Dette skal ha gjort det vanskelig for sikkerhetskontroller å fange opp koden.

Webpage screenshot chrome utvidelse
Webpage Screenshot-utvidelsen skal nå være fjernet fra Chrome Nettmarked.

Den «ondsinnede» koden er i tillegg stykket opp i deler inne i kildekoden til selve programmet, og der derfor også svært vanskelig å oppdage i etterkant.

Det dette spionprogrammet gjør er å instruere nettlesers om å registrere adressene og navnene til nettsidene som brukerne besøker, og sende denne informasjonen videre til en server i USA. Programmet skal også være i stand til å hente inn informasjon om nettsider med krypterte tilkoblinger.

Selger informasjonen videre

DN har vært i kontakt med personen som utviklet spionprogrammet, og vedkommende skal ha bekrefetet at han har lagt inn en kode i Webpage Screenshot-programmet som henter inn og videresender surfeinformasjon. Personen uttalte at slik informasjon er kommersielt verdifull og at han tjener penger på å selge informasjonen til andre aktører.

Webpage Screenshot-applikasjonen har mottatt ganske gode anmeldelser og blitt lastet ned rundt 1,2 millioner ganger, noe som altså betyr at det er ganske mange personer som potensielt er blitt rammet av informasjonsinnsamlingen. Akkurat hvordan informasjonen blir brukt av dem som kjøper opplysningene er uvisst.

DN tok kontakt med Google, som ikke ville kommentere enkeltsaker, men skrev i en e-post at de fjerner applikasjoner som inneholder ondsinnede programmer. Selskapet ser ut til å ha fjernet Webpage Screenshot-applikasjonen, for i skrivende stund er den borte fra Chrome Nettmarked.

Les mer les.

Del dette nå

One Response to Chrome-utvidelse spionerer på surfingen din

  1. Har du spørsmål eller kommentarer til denne saken kan du skrive det inn her. Husk å logge på med Facebook først 🙂