Før brukte vi kun en enkel loddebolt for å lodde alt. Idag bruker vi digitalstyrt over- og undervarme med tempratursensorer og programerte tempraturkurver for oppvarming og avkjøling av komponenter og printkort. Isteden for at hvert enkelt loddepunkt varmes opp og avkjøles varmes hele eller deler av printkort opp og på denne måten kan man lodde også under komponenter der man normalt ikke kommer til med en loddebolt. Dette kalles reflow.
I tillegg bruker vi infrarødt videokamera for å overvåke prosessen og kontrollere temperaturen ned til 0,1 grad.
Blyfrilodding er mer krevende.
Idag oppfyller all elektronikk RoSH direktivet noe som i praksis betyr at man ikke kan bruke giftige stoffer som bly. Blyfri lodding krever høyere temperatur. Dermed må man ha vesentlig bedre kontroll på temperaturen enn gammel blyholdig lodding for å ikke skade komponentene og printkortet. Et Moderne printkort har i tillegg mellom 4-16 lag med kobberbaner og store kobberflater som brukes til skjerming og kjøling. Komponentene er så små og mange har skulte loddepunkter. Dette gjør det umulig å lodde med vanlig loddebolt.
Ikke bare blyfritt.
Så langt det er mulig følger RoSH direktivet og gjør all vår lodding blyfri, dette gjelder også ved reparasjoner av eldre apparater som i utgangspunktet ikke oppfyller RoSH. Men enkelte reparasjoner eller komponenter tåler ikke den høyere temperaturen som blyfri lodding krever. I disse tilfellene bruker vi Sn/Pb loddetinn eller Sn/Bi loddetinn eller loddepasta.
Microlodding smd reflow
Overflate monterte komponenter er små og kan for være under 1 mm. Dette er arbeid som vi gjør under microskop og med varmluft og undervarme. Fluss brukes for å hindre at komponenter og loddetinn skal oksidere under loddeprosessen og at loddetinnet skal flyte bedre under lodde prosessen.
Etterkontroll med mikroskop.
Etterkontrollen gjøres med mikroskop for å sjekke at loddingene er korrekt. Vårt mikroskop forstørrer fra 3,5-90 ganger og avdekker hver minste feil i loddeprosessen.
[DISPLAY_ACURAX_ICONS]Du finner oss på Facebook, Google+, Twitter og Linkedin[advps-slideshow optset=»7″]
Kommentarer
Ett kommentar til “Reflow – Moderne lodding.”
Har du spørsmål eller kommentarer til denne saken kan du skrive det inn her. Husk å logge på med Facebook først 🙂