Sensommeren er lynsesong

Nå er det lynsesong

Lyn forårsaker skader på elektronisk utstyr for mange millioner kroner, men med noen enkle forholdsregler sikrer du både PC-en, TV-en og annen elektronikk.

Sensommeren og høsten er torden- og lynsesong.  I et normalår har vi over 100.000 sky-til-bakke-lyn i Norge. I fjor var det 5.967 skader i private hjem som følge av lynnedslag, og til sammen kostet de forsikringsselskapene 97 millioner kroner, ifølge statistikk fra Finans Norge.

Ikke alt kan erstattes av forsikringer.

Alle typer skader forårsaket av lynnedslag dekkes av forsikringen, men kanskje verre er det at både data, bilder og annet som ligger på PC-en kan forsvinne. Særlig elektronisk utstyr som PC, TV og radio er utsatte.

Selv om forsikringen dekker de fysiske skadene, må du ut med en egenandel. Er utstyret noen år gammelt blir som regel utbetalingen fra forsikringen kraftig redusert.  Likevel, verst er det nok om personlige minner som bilder og annet som er lagret på PC-en forsvinner.

Lynet trenger ikke å slå ned i huset eller leiligheten for gjøre skade. Det kan slå i bakken eller strømnettet flere kilometer unna og likevel slå ut elektronikken din.

Sensommeren er lynsesong
Sensommeren er lynsesong. Men husk at ikke alltid alle bilder og data kan erstattes eller reddes.

Her er noen tips til hvordan du unngår skader når det er lynsesong og tordenvær:

  • Trekk ut støpselet til alt utstyr som ikke må være tilkoblet strømnettet når du reiser bort. Husk også å trekke ut nettverkskabelen til PC-en og antenneledningen til utstyr som er tilknyttet antenneanlegg.
  • Følg med på værmeldingen og ta forholdsregler om det er meldt tordenvær.
  • Det er såkalte overspenninger som forårsaker mange skader på elektriske apparater. I tordenvær blir luften ladet med elektrisitet, og denne forsøker å finne veier til jord – gjerne via strømkabler. Det gir overspenninger som både kan slå ut forbrukerelektronikken din umiddelbart, eller forårsake skader som først blir synlige etter noe tid.

Overspenningsvern er en god sikring mot lynnedslag. Mange moderne sikringsskap er utstyrt med overspenningsvern, såkalt grovvern, dette er dette er kun beregnet for å beskytte el-installasjonen i huset. Skal skal du beskytte dine elektroniske apparater må du ha et finvern i tillegg.

Del dette nå